Materiaalien pintaominaisuuksien tutkiminen vaatii aina omanlaisensa menetelmänsä verrattuna bulkkimateriaalien tutkimukseen. Pinnan ominaisuuksiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin vain materiaalin tyyppi, ja lisäksi pintaominaisuuksiin voidaan vaikuttaa erilaisilla pinnotteilla. MATERIA-tutkimuskeskuksella on laaja osaaminen erilaisten pintojen ja pinnoitteiden tutkimisesta, oli kyseessä sitten maalaus ym. polymeeripinnoitus tai monimutkaisemmat nanopinnoitteet. Yrityksen on mahdollista saada palvelujemme kautta tietoa mm. pinnan kovuudesta, karheudesta, pinnoitepaksuudesta sekä lukuisista pinnoitekohtaisista ominaisuuksista. Tutkimuspalvelumme sisältävät sekä tuotekehityksen alkupäässä hyödyllisiä testaus- ja tuotekehityspalveluita, että standardin mukaisia testauksia tuotteiden kauppallistamiseen.
Kovuus
Kovuuden määritelmänä pidetään yleensä materiaalin kykyä vastustaa siihen tunkeutuvaa esinettä, naarmuuntumista, kulumista tai leikkaamista. Yksinkertaisimmillaan kovuuden määritys voidaan toteuttaa hankaamalla materiaaleja toisiaan vasten ja verrata niiden kykyä naarmuttaa toisiaan, kuten Mohsin menetelmässä tehdään.
Materiaalin kovuus ei ole sinänsä materiaaliominaisuus, vaan se on riippuvainen monista tekijöistä kuten vetomurtolujuudesta, murto- ja iskusitkeydestä sekä kimmoisista ominaisuuksista. Kovuuden mittauksen helppouden, nopeuden ja toistettavuuden vuoksi, tämä on erinomainen materiaaliominaisuuksien testausmenetelmä. Kovuuden standardisoituja mittausmenetelmiä on useita ja soveltuvimman menetelmän valintaan vaikuttaa paljolti tutkittava materiaali. Näitä standardisoituja mittausmenetelmiä ovat metalleille tyypillisesti käytettävät Rockwellin, Vickersin ja Brinellin kovuuskokeet eri variaatioineen. Muoveille käytetään usein tyypillisesti Shore-mittausmenetelmää.
Kuvaus mittausmenetelmästä löytyy täältä.